tisdag 26 februari 2019

Veckobrev 9 och 10


Veckobrev v 9-10
Hej

På No och tekniklektionerna kommer vi resten av terminen att arbeta med ett arbetsområde som heter Fast och flytande. Detta är ett projekt som vi deltar i tillsammans med Pedagogisk Inspiration som stöttar oss genom kurser, material och besök. Ditt barn kan säkert berätta vad vi gör och lär oss på dessa lektioner!

Vi kommer under våren även att delta i Mattematchen som är en nationell mattetävling som organiseras av 10Monkeys. Målet med tävlingen är att uppmuntra barn att lära sig matematik, att hjälpa lärare använda teknologi i skolan och naturligtvis att ha kul! Ni kan läsa mer om tävlingen via länken ovan.

Nästa vecka är det dags för författarbesök. Då kommer Torsten Bengtsson som skrivit många barn och ungdomsböcker hit och berättar om sina böcker och om författande. I samband med detta kommer vi att arbeta vidare på svensklektionerna med att skriva egna berättelser.

Under nästa vecka kommer vi att använda Skolverkets obligatoriska bedömningsstöd för att bedöma elevernas läsutveckling. Därefter är det dags att kartlägga elevernas utveckling inom matematik. Ni kommer att få ta del av resultaten på utvecklingssamtalet. Samtalen kommer att genomföras efter påsklovet.
Den 13 mars är det skolsamråd. Kontakta gärna era representanter om det är något särskilt som ni önskar att de tar upp. Vår nya rektor Elin Ingberg Sezayesh som börjar den 4/3 kommer att vara med.

Hälsningar
Sofia, Alexandra och Anna

onsdag 13 februari 2019

Programmeringsdag

Det blev en lyckad programmeringsdag i tisdags! Eleverna var i blandade grupper och de fick arbeta på tre olika staioner. I ett rum fick de programmera små robotar som heter Blue-Bots så att de gick till olika ställen på en bana. I ett annat rum fick de bygga legofigurer som sedan programmerades så att de blinkade och rörde sig (Lego WeDo). I det tredje rummet fick de arbeta i ett program i chromebook som heter Scratch.

Det var härligt att se eleverna utforska programmering och att samarbeta med de olika uppgifterna. Det blev mycket lärande! Alla elever önskade en repris på denna dag :-)





















torsdag 7 februari 2019

Brev till framtiden

På So lektionerna arbetar vi med Förr i tiden och eleverna får bland annat göra jämförelser mellan livet nu och förr. I veckans skrivuppgift skulle eleverna istället blicka framåt och skriva ett brev till framtiden. Vad vill du berätta om dig själv och livet nu? Vad skulle du vilja fråga framtiden? Vi gick igenom strukturen för ett brev och vad som kan vara bra att ha med. Breven skrev vi ut i två exemplar; det ena får eleverna behålla och det andra har vi lagt i ett kuvert som ska förvaras i skolans arkiv och öppnas i framtiden!












måndag 4 februari 2019

Veckobrev v. 6-7


Hej!

Vi ska åka till Folkets park för att åka skridskor tillsammans med eleverna. Orange grupp kommer att åka på fredag (8/2), rosa grupp måndag (11/2) och blå grupp torsdagen (14/2). Vi har lånat skridskor i olika storlekar, som eleverna kan låna. De elever som har egna skridskor får gärna ta med dessa. De vore toppen om alla elever kan ha med sig en egen hjälm och tjocka vantar. Vi kommer att åka buss och lämnar skolan 8.30, vi är tillbaka till lunch. Eleverna får gärna ta med en frukt och vatten.

På tisdag den 12/2 kommer vi att ha en programmeringsdag. Fredagen den 15/2 är en lovdag vilket innebär att skolan är stängd, men fritids är öppet som vanligt.

Vi vill påminna er om att sjukanmälan via skola24 måste göras före klockan 8 varje dag som eleven är sjuk. Då allt fler elever är sena på morgonen kommer vi att rapportera detta i skola24.

Nästa veckobrev kommer efter sportlovet och därför vill vi passa på att tacka för en trevlig start på terminen.

Hälsningar Anna, Alexandra och Sofia


Talsymboler från förr

I läroplanen står att vi ska lära oss om symboler för tal och symbolernas utveckling i några olika kulturer genom historien.

Under SO-lektionerna har eleverna arbetat med förr i tiden. I matematiken har vi tittat på historiska talsystem från Egypten och Mayafolket. Vi använde fingrar och pinnar för att förstå egyptiska talsystemet samt majskorn och pinnar för att förstå Mayafolkets. 





Vi har även försökt dela olika tal. Vilka tal går att dela lika? Varför är det så? Finns det något mönster i vår hundraruta som kan visa vilka tal som är jämna samt vilka som är udda? 


söndag 3 februari 2019

Förr i tiden

Under veckans SO-lektioner har vi arbetat med förr i tiden. Målet för lektionerna är att barnen
ska kunna förklara skillnader och likheter mellan förr och nutid. Vi har fokuserat på hur det såg
ut i Sverige för cirka 100 år sedan och framför allt hur skolan såg ut. Eftersom min mormor är nästan
100 år (95) har vi tagit hjälp av hennes erfarenheter och hennes berättelser. Barnen fick ställa frågor
till min mormor där jag sedan filmade henne då hon svarade på frågorna. Mycket uppskattat av barnen!










Bland mormors gamla fotoalbum fann vi bilder på deras första bil. Tillsammans jämförde
vi hur bilarna såg ut förr och nu.



Vi har även jämfört loven hur de såg ut förr och nu. Min mormor hade potatislov då alla
barn fick hjälpa till att skörda potatis.



Vi har även jämfört lärarna förr och nu.



Min morfars gamla läsebok från 1927.













Vi har även fortsatt detta tema när vi har arbetat med GOTD. Veckans GOTD var bilens historia.